ΑΘΗΡΟλογία τεύχος 53

Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε στο νέο τεύχος του ηλεκτρονικού μας περιοδικού! Πριν λίγους μήνες ήταν η επέτειος των ενενήντα χρόνων από την γέννηση του επιστήμονα που ανακάλυψε τις στατίνες, του Ιάπωνα Akira Endo. Ήταν το έτος 1971 όταν ο Akira Endo παρατήρησε για πρώτη φορά ότι ένα συστατικό από κάποιον συγκεκριμένο μύκητα που προερχόταν από μια ποικιλία ρυζιού μπορούσε να παρέμβει στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε την πιο σημαντική παρέμβαση στην φυσική ιστορία της καρδιαγγειακής νόσου, καθώς αποτέλεσε κυρίαρχη θεραπεία τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή πρόληψη. Επ’ευκαιρίας λοιπόν των γενεθλίων του ανθρώπου που ανακάλυψε το πρώτο υπολιπιδαιμικό φάρμακο, ας προσπαθήσουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας που σχετιζόμαστε με την καρδιαγγειακή πρόληψη να διαδώσουμε την σημασία αυτής και να είμαστε ακόμη πιο επιθετικοί στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της LDL χοληστερόλης.

Στο συγκεκριμένο τεύχος θα ενημερωθείτε σχετικά με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως νεότερα φάρμακα στην αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τη χρήση των βλαστοκυττάρων στο οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική εφαρμογή των υγιεινοδιαιτητικών παρεμβάσεων για πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και στην ενημέρωση σχετικά με νέες μελέτες και μετα-αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη βιβλιογραφία.

Φέτος το καθιερωμένο Πανελλήνιο Συνέδριό μας θα διεξαχθεί από 3-5 Οκτωβρίου στο νησί της Χίου. Με την πεποίθηση πώς κάθε χρόνο θα πάμε ολοένα και καλύτερα, σας περιμένουμε με χαρά να ανταμώσουμε κοινωνικά και επιστημονικά.

Με εκτίμηση,
Χριστόδουλος E. Παπαδόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος

Αγαπητοί φίλοι,

Κατεβάστε το τεύχος πατώντας ΕΔΩ είτε πατώντας στην εικόνα από κάτω:

Close Menu